Около 17:30 ч. приключи церемонията по предаването на властта между служебния кабинет и новото редовно правителство.

В своето обръщение към новите министри служебният премиер Стефан Янев заяви, че „оставя наследство, което носи духа на промяната“, а новият премиер Кирил Петков каза, че „няма време за губене, тъй като реформите трябва да продължат“

Новият премиер заяви нулева толерантност към корупцията, възложи на кабинета си да овладее скока в цените на електроенергията и енергийна независимост и поиска зелен сертификат за влизане в Министерския съвет като пример за нуждата от ваксина за всички.

В първото си блиц интервю пред bTV след приемането на властта новият премиер Кирил Петков заяви, че кабинетът ще се фокусира върху цените на тока.

"Да видим кои са предпоставките за тяхното нормализиране. Второто ще бъде веднага фокус върху увеличаването на ваксинацията във връзка с COVID, за да можем да вдигнем нивата поне на средноевропейско ниво", каза премиерът.

Според Петков по темата вече трябва да говорят само експертите.

"Не мога да повярвам, че ще имаме поредна вълна, с поредни затваряния. Това не може да бъде планът за България", отбеляза премиерът.

Петков се обяви и за правосъдие, което трябва да работи за гражданите: "Това правосъдие няма как да работи по начина, по който гражданите очакват със съществуващия прокурор".

По-рано досегашният служебен премиер Стефан Янев тържествено предаде властта на Кирил Петков.

"Наследството, което оставяме след тези седем месеца, носи кредото на партията - а именно промяната. Българските граждани настояват да има предвидливост и сигурност."

А Петков се обяви за пръв сред равни.

„Досега бяха обещанията, сега започнаха действията. Да се захващаме за работа“, каза Петков.

В Министерството на икономиката двама министри приеха властта, защото в новата структура е предвидено министерство на иновациите.

„Оставям едно министерство, което в последните седем месеца най-важното е, че успяхме да положим една здрава основа на различен модел на управление и повдигнахме завесата на прозрачната бизнес среда“, заяви служебният министър Даниела Везиева.

„За мен е отговорност да поема този ресор, защото разбирам, че за можеш да правиш социална, здравна и всякаква друга политика, е необходима икономика“, заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

„Най-интересните неща ще се случват при нас. За пръв път с това правителство България решава да постави фокус върху икономическия растеж“, заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Малко преди 19:00 ч. властта беше предадена и в правосъдното министерство.

„Едно от първите неща, които ще направим е да продължим да настояваме е главният прокурор да си понесе отговорността и да подаде оставка“, каза новият правосъден министър Надежда Йорданова.

Около 19:00 ч. и новият министър на отбраната Стефан Янев прие новата си отговорност от служебния Георги Панайотов.

Снимка: Министерство на туризма

Христо Проданов също прие управлението от служебния министър на туризма Стела Балтова.

Новият външен министър Теодора Генчовска обяви при встъпването си в длъжност, че ще работи при пълна откритост за обществото. Всеки месец ще бъдат организирани редовни брифинги за медиите, на които ще бъде предоставяна информация за свършеното от министерството.

Снимка: МВнР

Генчовска обеща приемственост и последователност в действията, като отбеляза, че "разчита на професионализма на екипа на МВнР“. Външният министър обсъди със своя предшественик Светлан Стоев ситуацията около спорните въпроси със Скопие и изтъкна, че в българската позиция по Република Северна Македония ще се придържа към Договора за добросъседство от 2017 г. и декларацията на Народното събрание.

„Тук сме, за да ускорим икономиката в областта на транспорта и да съкратим времето за превоз на пътници и товари“, обяви новият министър на транспорта и съобщенията Николай Събев по време на приемането на управлението на институцията от досегашния служебен министър Христо Алексиев.

Снимка: МТИТС

„Първото ми посещение като министър ще е бъде знаково и ще бъде в Русе. Този петък ще организирам широка обществена дискусия с бизнеса и гражданите, като основните теми са развитието на летището в града и оптимизирането на процедурите за преминаване през "Дунав мост 1“, съобщи Събев.

„Темата за опазването на околната среда вече е приоритет на правителството, затова аз поемам ангажимента това да се види в работата на министерството“, категоричен беше министър вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Сандов при встъпването си в длъжност.

Снимка: МОСВ

Сандов благодари на служебния министър за „направеното през последните месеци в министерството“, а Асен Личев му пожела „в следващите 4 години да продължите започнатото и да работите за каузата да опазваме природата на България“.

"Изпращането на Националния стратегически план към Европейската комисия е първият приоритет в работата ми", заяви Иван Иванов при встъпването си в длъжност като министър на земеделието.

„В коалиционното споразумение има точно и ясно разписани ангажименти и приоритети в сектор „Земеделие“. Ще работим последователно и целенасочено за реализацията им и се надявам в следващите 4 години да постигнем заложените резултати“, коментира министър Иванов.

Снимка: Министерство на земеделието и храните

Служебният земеделски министър проф. Христо Бозуков пожела успех на своя приемник и подчерта, че в краткото време до края на годината трябва да бъде взето политическо решение за финализирането на Стратегическия план за новата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз, което е от ключово значение за целия отрасъл в следващите години.

Снимка: МРРБ

Служебният регионален министър Виолета Комитова очерта пред своя наследник Гроздан Караджов основните предизвикателства – осигуряването на зимното почистване, за което от излишъка на бюджета са гарантирани 100 млн. лв., хода на строителството на АМ „Хемус“ и други инфраструктурни обекти, тежката ситуация във ВиК отрасъла заради цената на електроенергията, проектите на министерството по Националния план за възстановяване и устойчивост, работата по проекти на нормативни актове и други.

„Видяхме, че през тези три месеца тенденцията за повишена събираемост на приходите продължи. В края на ноември сме на бюджетен излишък 500 млн. лв., при планиран дефицит за края на годината от 4,5 млрд. лв., т.е. изпълнението на бюджета се движи по-добре, отколкото беше предвидено при актуализацията, която направихме. COVID кризата се оказа също по-малка от заложеното, нямаше пълен локдаун на бизнеса, структурите на НАП и Агенция „Митници“ са продължили да работят много активно. Поемам финансите на държавата в едно добро състояние, очаквам икономиката на страната ни да тръгне напред, с бързо възстановяване от кризата“, заяви новоизбраният вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев по време на церемонията за приемане на поста от своя предшественик Валери Белчев.

„В неделя оттеглихме нашето предложение за бюджет, защото то стана безпредметно, надявам се да послужи за база при разработването на новия бюджет за 2022 г.“, каза бившият вече министър на финансите.    

 Междувременно стана ясно, че парното в София скача с 30% от началото на следващата година. Това показват сметките на Комисията за енергийно и водно регулиране. Средно за страната цената на топлото скача с над 16 на сто.

Увеличение ще има и на тока. Различните енергийния дружества ще повишат цените с различни ставки, но средно електрическата енергия ще поскъпне с над 11%.

Всичко това става на фона на новите приоритети на властта.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!