Новият финансов министър Калин Христов, като подуправител на Българската народна банка, управлява валутния борд, така че икономическата стабилност е в сигурни ръце, коментира проф. Христина Вучева, финансов министър и вицепремиер в служебния кабинет на Ренета Инджова през 1994 г.

В предаването „Лице в лице” по bTV тя похвали служебния финансов министър като добър макроикономист с отлични познания и в други икономически сфери.

Тя подчерта, че иска да парира „непрофесионалните, но опасни приказки” за евентуален срив във валутния борд. „Истината е, че бюджетът и държавният са подчинени на правна рамка. В тази сфера най-важна е ролята на законите, въпреки че това не се усещаше, особено през последните 4 г.,” коментира проф. Вучева.

С нейното мнение се съгласи и Хараламби Ганчев, правосъден министър и вицепремиер в служебния кабинет на премиера Стефан Софиянски през 1997 г. „С мой подпис е внесен законът за валутния борд,” изтъкна той и определи състава на правителството като „спасителен отбор”.

Христина Вучева категорично заяви, че няма възможност служебното правителство да изтегли заем от един млрд. лв. за „стабилизиране на икономиката”. „В Закона за бюджета има широко правомощие за финансовия министър, но само и единствено за погасяване на вече емитиран дълг, но без да го увеличава,” обясни тя.