Служебният министър на туризма Стела Балтова обяви, че в най-кратки срокове министерството ще започне преговори с концесионерите за намаляване на цените на плажните принадлежности. По думите ѝ това ще бъде обвързано и с концесионните такси. Балтова представи днес екипа и приоритетите си. 

“Възложени са проверки на всички обществени поръчки в периода 4 май 2017 г. до 12 май 2021 г. Всички концесионни договори са под мониторинг и ако бъдат открити нарушения, ще бъдат обсъдени", каза  Стела Балтова.

Относно прогнозата ѝ за сезона, Балтова посочи, че очаква не повече от 100% ръст спрямо 2020 г. и не повече от 50% спад спрямо 2019 година.

„Мисията, която си поставяме, е възстановяване на жизнеспособността на туристическия сектор, връщане на държавността и плавен преход към 46-ия парламент“, каза още Балтова.

Тя добави, че е важно да бъдат чути притесненията на бранша, но и да се гарантира здравето на туристите.

Министърът съобщи, че приоритетите ще бъдат в две посоки: "Подобряване на политиките за регулиране на туристическия пазар и за администриране на туристическата дейност при запазване здравето на гостите и работещите в сектора. това ще бъде постигнато с реализирането на 4 цели, а именно като страната ни бъде представена като сигурна и гостоприемни дестинация, достатъчно информация за бизнеса. Вторият ни приоритет е развитие на туристическата реклама на страната. За целта министерството ще се насочи към 18 целеви пазари посредством дигитални маркетингови активности и провеждане на рекламна кампания с нулев бюджет.

От думите ѝ стана ясно, че Министерство на туризма протяга ръка към екскурзоводите.

В най-кратък срок започваме преговори с концесионерите за предоговаряне на договорите, съобщи още министърът.