Процедурата за концесия на летище "София" да бъде прекратена, предлага служебният министър на транспорта Христо Алексиев.  

На пресконференция той каза, че решението е взето на базата на анализ, редица срещи и подробно запознаване с условията на концесията. Сред мотивите, с които Алексиев ще обоснове спирането на концесията пред Министерския съвет през следващата седмица, е, че не е защитен държавният интерес.  

Според Алексиев не е гарантиран и икономическият баланс на концесията. Зададените в нея към концесионера условия ще доведат до увеличаване на таксите с 20-25 млн. лева и до отлив на пътници. Не на последно място - подценен е и факторът сигурност, посочи Алексиев.  

По думите му няма яснота и гаранции по отношение на инвестициите. Не е избран международен консултант, който да се погрижи за маркетинга и в крайна сметка да предложи една по-добра оферта.  

По думите на Алексиев не е правилно проблемите в един вид транспорт да бъдат решавани за сметка на друг вид. "За БДЖ има ясен план, а кредиторите са склонни да разсрочат задълженията на компанията", коментира той, цитиран от БТА.