Последно заседание на служебния кабинет "Донев 1". Премиерът Гълъб Донев благодари на колегите си, че са показали "характер и здрави нерви".

Гълъб Донев си тръгва от първия мандат, но вече получи доверието на президента Румен Радев за втори, като служебен премиер. Очаква се да се запази структурата на правителството и да има четирима вицепремиери. Постовете си ще запазят Атанас Пеканов, Иван Демерджиев и Лазар Лазаров. На последното си заседание кабинетът одобри 776 млн. лв. за пътища, зимна поддръжка и текущи ремонти.   

Гълъб Донев се обърна към колегите си:

„Въпреки сериозните нападки, провокациите и проблемите, показахте здрави нерви и характер в битките, които водихме, за да върнем държавата на хората. Държавата принадлежи на хората, а най-добре управлява този, който е готов да се раздели с властта във всеки един миг. Държавата не е за частно ползване, а държавата е на хората“, каза Гълъб Донев. 

Все още никой от сега действащите служебни министри не признава дали е получил оферта да остане в следващото правителство. 

„Имам и друга работа, имам и незавършена, то не е въпрос на желание, то е и въпрос на възможности и на този, който ще бъде поканен от президента“, заяви Явор Гечев, служебен министър на земеделието.

Служебният еко министър вече е разговарял с президента.

„Ние трябва да дадем отчет и за свършената работа, все пак президентът е човекът, който ни е избрал и ние трябва да отчетем какво сме направили“, отбеляза Росица Карамфилова, служебен министър на околната среда и водите.

Външният министър отказа да каже дали е получил предложение преди указа на държавния глава.

„Ако президентът реши, най-вероятно бих бил готов, пак трябва да се структурират задачи, цели“, коментира Николай Милков, служебен министър на външните работи.

От думите му стана ясно, че от българска страна за честването на Гоце Делчев в събота в Северна Македония ще бъде вицепремиерът Иван Демерджиев, което е негласно потвърждение, че той ще има място в кабинета.