Министерският съвет прие решение, с което предлага на президента Румен Радев да издаде указ за прекратяване правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи главен комисар Живко Коцев и за освобождаването му от длъжност.

Правителственото решение е прието неприсъствено. 

Вчера стана ясно, че Живко Коцев е в болнични. Той подаде оставка като главен секретар на МВР миналия четвъртък. Ден по-късно обаче след разговор с тогавашния министър-председател в оставка Николай Денков я оттегли.

Коцев обяви, че е бил подложен на натиск от страна на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и висши прокурори да напусне поста си в МВР. Стоянов остана вътрешен министър и в служебното правителство.

Бившият премиер Николай Денков обяви, че президентът Румен Радев е уведомен за оказвания върху Коцев натиск.

Във вторник обаче държавният глава критикува поведението на главния секретар на МВР.

"Колкото и Денков, Петков, Атанасов да си затварят очите за фактите, които изплуват ежедневно около главния секретар Живко Коцев, тези факти водят към закона за МВР и несъвместимост с длъжността, защото престижът на ведомството е дълбоко накърнен. И според мен едни толкова мащабни връзки между главен секретар на МВР и мастити контрабандисти - това е подигравка с държавността. И даже изпадам в умиление, като слушам Денков как той не знаел, че това били някакви лоши хора. Ами какъв главен секретар на МВР си, ако не знаеш с кого ходиш по луксозни курорти, с кого влизаш гол в сауната, от кого получаваш скъпи подаръци", заяви президентът Радев.

В предходните дни срещу Живко Коцев бяха разпространени информации от разследването за контрабанден канал.