Случите на коклюш нарастват и вече са 608. Те са регистрирани в почти всички области, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Само за последната седмица заболелите са се увеличили двойно, което говори за епидемично разпространение.

Най-много са пациентите с доказан коклюш в София-град, София-област и Варна. В Бургас са установени 24 случая, като 21 от тях са деца. 

Там здравните власти разкриват специален имунизационен кабинет за бременни. Мерките включват и инструкции до личните лекари да проследяват подлежащите на имунизация. За пропуски трябва да следят и медицинските сестри в детските градини и в училищата.

„Обаждат се родители при личните лекари с настояване да бъдат имунизирани и техните деца, които са с изпуснати ваксини. Ще бъде организирано отварянето на такъв кабинет, където ще бъдат имунизирани бременни жени. Ваксината ще бъде осигурена от Министерството на здравеопазването“, обяснява д-р Мирослава Киселкова от РЗИ-Бургас.

В здравната инспекция е 6-годишната Аврора, на която току-що са поставили ваксина. Семейството ѝ се е преместило да живее от Русия в Бургас преди година.

„От детската градина ни казаха да дойдем тук, понеже нямаме личен лекар. Казаха ни, че е дошъл срокът да направим ваксината“, обяснява майката Диана Сарокина.

Медицинските сестри в детските градини и училищата са получили инструкции да прегледат имунизационния статус на децата. До тази мярка се стигна след като беше установено, че един от случаите на коклюш е при второкласник, без нито една поставена ваксина.

„Детето не е посещавало детска градина и е започнало учебния процес директно от училище. В училище изискваме такива бележки за направени имунизации, но няма как да отстраним детето, ако няма направени имунизации“, обяснява д-р Мирослава Киселкова.

Подготвя се и кабинет за имунизиране на бременни, като все още се чакат ваксините за тях от здравното министерство. Всички други ваксини са налични.  

„Имам повече от достатъчно ваксини за коклюш. От цялата ми практика – от около 800 деца, имам само две, на които родителите подписаха отказ от имунизация, без да могат да ми изтъкнат някаква причина“, обяснява общопрактикуващият лекар д-р Ваня Пайташева.

„Родителите наистина все повече се интересуват от ваксинацията на децата си“, категорична е и д-р Доротея Дралчева, общопрактикуващ лекар.

Установените случаи в Бургас са 24, от които само три са при възрастни.   

„Аз се опасявам, че след празниците, при които ще има много събирания на хора, ще се повишат броя на случаите. Инкубационният период е обикновено седмица до две, т.е. някъде към средата на май вероятно ще има доста стръмно повишаване на случаите“, прогнозира проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

За седмица случаите почти са се удвоили, което според здравните власти говори за епидемично разпространение на заболяването.

Какви са симптомите на коклюш?

Коклюш е силно заразна бактериална болест, която засяга белите дробове и дихателните пътища. Известна е също като магарешка кашлица. Причинява се от бактерия в устата, носа и гърлото на заразеното лице.

Обикновено симптомите се появяват 7 до 10 дни след заразяването, но това може да стане и след 21 дни:

  • Първоначално симптомите наподобяват обикновена настинка (кихане, течащ нос, слабо повишена температура и лека кашлица).
  • В рамките на две седмици кашлицата се изостря и се характеризира с многобройни краткотрайни изкашляния, последвани от специфичен инспираторен звук – реприз. Пристъпите често водят до изхрачване на прозрачна течност, последвано от повръщане. В началото симптомите настъпват нощем, после се увеличават през деня и могат да продължат до един или два месеца.
  • При малки бебета е възможно да не се стигне то типичния реприз, а пристъпите на кашлица могат да бъдат последвани от кратки периоди на спиране на дишането. След тази фаза пристъпите стават по-редки и с отслабен интензитет, а състоянието на детето постепенно се подобрява (което може да отнеме до три месеца).