Случаят с липсата на генетичен материал, както и на документация за десетки замразени ембриони, оставени на съхранение в столичната АГ болница „Света София", за който разказа в сряда репортерът на bTV Миролюба Бенатова, ще бъде предаден на прокуратурата. Това съобщиха в четвъртък от медицинското заведение, по-известно под името „Тина Киркова”, като уточниха, че решението е на Съвета на директорите.

От болницата припомнят, че в края на 2012 г. са сезирали Столична община като принципал на лечебното заведение, Изпълнителна агенция по трансплантации (ИАТ) и Изпълнителна агенция "Медицински одит" да бъдат извършени проверки на звеното по асистирана репродукция, след като са били установени тежки административни нарушения от страна на д-р Диана Николова като отговорно лице на звеното. Извършените проверки са доказали груби нарушения в организацията и работата на звеното, наложени са съответните санкции и глоби на д-р Николова.

Преди два месеца, с решение на Съвета на директорите на лечебното заведение, тя е била освободена от позицията на отговорно лице пред ИАТ. След констатираните нередности, д-р Николова е в перманентен отпуск по болест и контактите с нея са невъзможни - член от семейството носи болничните й листове й, а тя не отговаря на телефонните обаждания, посочват от болницата.

Унищожаването на нелегитимните ембриони, съхранявани в криобанката на звеното, бе извършено съгласно предписанието на ИАТ, съгласно законовите изисквания, създадена бе специална комисия, включваща представители на ИАТ, администрацията на болницата, юрист и представители на етичната комисия към болницата, се посочва в съобщението.

В последвалия период е бил продължен отказът за достъп до документацията на звеното от страна на д-р Николова, по време на отпуската й по болест. В същия момент тя е засечена от системата за видеонаблюдение в неработен ден да изнася обемни пакети от болницата. IT-специалистите на лечебното заведение са установили, че от компютъра на звеното по асистирана репродукция са изтрити документи, както и че липсва медицинска документация в звеното. След направената ревизия е установено, че много от досиетата на пациентите липсват или са непълни.

При последната проверка преди десет дни ИАТ е установила, че всички предписани препоръки на звеното са изпълнени и нямат забележки към дейността. Единственото наказано лице е д-р Диана Николова, но все още не могат да й бъдат връчени констативните актове, тъй като тя е в отпуск по болест и се укрива, уточняват от болницата.

В момента в звеното по асистирана репродукция работят трима специалисти по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина, двама биолози, една акушерка. Работата се е увеличила почти пет пъти и извършваните манипулации и трансфери са изцяло в съответствие на действащото законодателство. Пациентите могат да бъдат спокойни, че дейността по репродуктивна медицина в лечебното заведение се извършва съгласно добрите медицински практики и утвърдени стандарти, допълват от болницата.