След вчерашното остро изявление на държавния глава за случая с офицери на НСО в парк „Росенец“ беше оповестено, че се свиква спешно заседание на комисията, която решава кои лица да бъдат охранявани от службата.

Днес, обаче, стана ясно, че това заседание се отлага за следващите дни. Управляващите от ГЕРБ вмениха отговорност на държавния глава Румен Радев за решението Ахмед Доган и Делян Пеевски да бъдат пазени от службата.

ГЕРБ също осъдиха действията на охранителите на плажа. И отговориха на критиките на държавния глава.

Депутатът Димитър Лазаров цитира част от закона, според който решение кой да бъде охраняван, се взимат след комисия, свикана от началника на службата за охрана, подчинен на президента.

„НСО е служба към президента, той утвърждава основните звена в нея и числения състав. Тук еднолично той назначава началник и негов заместник. До 2015 г. нямаше Закон, как може да се отнеме нещо, което не е съществувало. Нямаше закони за службите – нито за Държавна агенция разузнаване, нито за Националната служба за охрана, нито за Военна охрана. Имаше едни постановления“, коментира Лазаров.

Бившият служител в НСО полк. Николай Марков, обаче, го опроверга. По думите му в закона наистина пише, че президентът осъществява контрол и  ръководство над НСО, но само за три неща – назначаване/освобождаване на началника, утвърждава основните структури и удостоява офицери с висши звания.

Полк. Марков допълни, че в Конституцията е записано, че националната сигурност се осъществява от Министерски съвет.