По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу.

Това разкри в "Тази събота" по bTV бившият общински съветник и екс областен управител на Бургас - Константин Гребенаров.    

Първоначалната идея Созопол да разполага със собствени средства като построи туристически комплекс, е опорочена със скандално разпродаване на земята от следващото управление, твърди бившият съветник.

През 2008 г. по предложение на кмета Панайот Рейзи, общината се отказва от правото си да изкупи 15 % от акциите на частното дружество, става ясно и от протоколите на заседанието на ресорната комисия.

"Това просто явно устройваше някой, така че общината загуби възможността да има контролен пакет в това дружество и да командва", каза Константин Гребенаров - бивш общински съветник.

На следващата година е продадена и цялата общинска част – 29 декара, с мотив, че е "износена".
 
"8-9 човека се бяхме събрали предната седмица. Обсъдихме въпроса, казахме, че в никакъв случай няма да гласуваме. Когато влязохме в залата, започна гласуването и се оказахме четирима против. Появиха се едни емисари, които започнаха да предлагат на общинските съветници да гласуват по правилния начин… 5000 евро се предлагаха, ви го казвам в прав текст", заяви Константин Гребенаров - бивш общински съветник.

За рушветите потвърди и друг общинар, гласувал "против".

"Това беше една договорена сделка за мен, едно отплащане за платена предизборна кампания и така оттам започна заробването на Община Созопол към големи мастити, как беше модерната дума, олигарси", каза Христо Бардуков - бивш общински съветник.

"Тук на това място добрите години и 500 евро сигурно се е продавал квадратният метър", заяви още Гребенаров - бивш общински съветник.

Потърсихме за коментар тогавашния кмет Панайот Рейзи и председателя на Общинския съвет Красимира Германова. И двамата не отговориха на обажданията ни.