Президент и премиер с нова остра размяна на реплики за управлението на страната. Освен твърдения за корупция и контрабанда в аргументите беше включена и демографската статистика на България.

Президентът обяви, че отдавна е казал какви трябва да са мерките за излизане от извънредното положение. Попитан за протестите държавният глава отговори:

"Българите имат право да протестират и органите на реда трябва да се съобразяват с това законно прaво, а не да събират лични данни. Нека ви напомня, че аз отдавна снех доверие от този кабинет. От години апелирам да sе пресекат корупционните схеми, които днес неудържимо изплуват на повърхността”, каза президентът.  

Държавният глава прибегна към статистиката в коментар за управлението на премиера Борисов.

"Още да ви кажа - ако аз управлявам България, нямаше да се краде. Откакто управлява г-н Борисов, смъртността расте, а България се стопи с 600 хиляди и недостойно е да се присвояват достиженията на българските медици при толкова много политолози, социолози и журналисти, наети да възпяват министър-председателя - не виждам смисъл сам да се хваля", коментира Радев.

Премиерът не закъсня с отговора - също облечен в статистика.

„Не вярвам, че един обединител на нацията вече 4 години може да произнесе тези думи, тези 3-4 мисеца на служебното правителство. Липсата на над 100 млн. вследствие бума на контрабандата, но да не говорим за хъкането и мъкането“, заяви Борисов.

Според премиера по времето, в което президентът Радев е държавен глава, са починали 200 хиляди наши сънародници. Той акцентира върху положителната част от демографската статистика:

„Това ли е заедно - да излезнат да кажат. Аз само съм помолил да направят,  понеже съм позитивен - са се родили над 770 хиляди млади хора. Щом смъртността е заради нас, 150 -200 хиляди млади хора са се родили при нашето управление. 2005 г. – при неговата партия са починали 113 хиляди, а 2019 - 108 000. Представяте ли си докъде стигна", коментира премиерът.

Борисов обяви, че не е скрил председателя на щаба генерал Мутафчийски в отговор на изявление на вицепрезидента Илияна Йотова в предаването тази сутрин по bTV.