Запитване от правителството да проучи цени и наличности за евентуално купуване на още 8 изтребителя F-16 стана повод за нов скандал между управляващи и опозиция.

Вчера правителството съобщи за среща на премиера с компанията производител „Локхийд Мартин“, на която е обсъдено изпратено писмо със запитване за информация относно придобиване на още 8 F-16 и 3D радари от Съединените щати Днес опозицията поиска да знае как ще бъде финансирана покупката.

„Искаме да питаме министър-председателя 5-те милиарда заем от миналата седмица за това ли са, защото с тези нови 5 милиарда заем дългът, който ни оставя правителството на Борисов надхвърля вече 30 млрд. лв.", каза Корнелия Нинова.

Купуването на още 8 самолета е заложено още в проекта на инвестиционен разход, вече одобрен от парламента, припомни военният министър.

Той обясни, че е търсена само информация за евентуални цени и наличности и че това не обвързва правителствата на двете държави с нов договор. Това може да стене през 2024 г. след ново решение на правителство и парламент.

Вицепрезидентът на „Локхийд Мартин“ обясни, че ако купуваме втори 8 самолета, плащането няма да е накуп заради стратегическото партньорство.

"За България е даден статут от САЩ на надежден партньор. Това е признание на България, че сме стратегически партньор, в който вярват и имат воля да помогнат за закупуване на самолети. Така България си отворя вратата за различни начини на финансиране в преговорите между правителствата", каза Джей Ар Макдоналд.

Отбранителното изложение „Хемус“ в Пловдив, освен от наши хеликоптери, беше открито от двойка американски F-16.

На форума президента президентът призова: „Очаквам също така, че Министерството на отбраната след дълги години на тежки финансови ограничения ще се обръща все повече към родната отбранителна индустрия. Особено съм радостен от факта, че се разширява участието и на българските институти, научни звена и организации."

90 фирми от 18 страни представят отбранителната си продукция.