Милион и половина лева отпуска държавата, за да можем с профила си във Фейсбук да изразяваме мнение по обществени въпроси. Идеята е от следващата година да следим онлайн всяко намерение на администрацията.

Протестите по всички наболели теми напоследък се организират в интернет. Те обаче са ужасно закъснели, тъй като обикновено обсъждането по спорния въпрос вече е приключило и решението е взето.

Чак миналата седмица държавата подписа договор да се изработи модул в сайта на електронното правителство, който да позволи да следим всички важни предложения на държавата и общините и да си даваме мнението по тях.

Изпълнителите са сигурни, че това ще е нещо повече от форум.

"Говорим за централизирана система, която е на държавно ниво и има съвсем друго естество от обикновения форум", заяви Кремена Кънчева, представител на фирмата изпълнител на проекта.

Гражданите ще могат да се представят с профила си от социалната мрежа. Вместо да дебнат за важна информация в стотици сайтове, те ще се абонират за темите, които ги интересуват и системата автоматично ще ги известява.

Успехът на новата система обаче зависи и от това дали властите ще бъдат задължени да използват системата и да се вслушват в предложенията. Всъщност проектозаконите и сега се обсъждат в специален сайт, но интересът като цяло е слаб.

Последният най-голям спор в столицата дори е бил подложен на интерактивно обсъждане. Сайтът на Центъра за градска мобилност още преди 2 години е предложил почти същата функционалност като поръчаната нова система. Въпреки това хората избраха уличния натиск пред писането в интернет.