Имунизациите на бебетата, женските консултации и плановите операции вероятно ще започнат отново след Великден. Това съобщиха от Националния оперативен щаб по време на редовния си брифинг тази сутрин.  

В една от Столичните болници за женско здраве има специална стая, оборудвана като родилна зала за пациентки с COVID-19. На разположение е и кувьоз, в който да бъде обгрижено новороденото, ако това се налага. До този момент залата не е използвана, но от лечебното заведение са в готовност, ако това се налага.

Достъпът до болницата е само за пациенти с часове и след измерване на температурата.

Осигурен е спешен кабинет за бременните в остро състояние, но редовни женски консултации не се провеждат повече от месец.

Снимка: iStock

Всеки ден болницата тренира персонала как да действа при случай на коронавирус. Осигурен е и изолационен сектор за инфектирани бременни.

Според Националния оперативен щаб поне до Великден забавянето на имунизациите на бебетата не е проблем. Уверяват, че всички препарати са налице за довършване на имунизационния календар. И това може да стартира веднага след празниците.

Тогава ще се мисли и за постепенно отваряне на болниците за планови операции, планово лечение и консултации.

След Великден лекарите очакват инструкции как точно да се подновят прегледите.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 427 0 130 840
Света 5 502 512 8 057 346 761 2 302 447
Заразени* Нови Починали
България 2 427 0 130
Света 5 502 512 8 057 346 761
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer