Ситуацията на Северозапад се успокоява, но частичното бедствено положение в три общини остава. Там дъждът през последните две денонощия наводни десетки домове, разруши пътища и нанесе сериозни поражения на инфраструктурата.

Освен че донесе много тревоги и загуби в имотите на хората, дъждът затвори и прохода „Петрохан“. Там в следобедните часове отново се изсипа пороен дъжд и това забави за известно време започналото днес отпушване на водостока, но по-големият проблем е пропадане на участък от пътя.

От малка и спокойна река, Ботуня се превръща в заплаха за часове. Свлечените от планината дървета, камъни и земя, запушват Ботуня в няколко критични участъка. За миг бурните й води пробиват преградите и помитат всичко по пътя си.

Отнася мостове, подкопава пътища, разрушава част от корекцията. Повлича домашни животни и автомобил.

Ботуня преля и във врачанското село Ракево, където наводни дворове и приземни етажи на къщи. В село Пудрия наруши носеща колона на мост.

След оттичането на водата, местната власт започна разчистване и отводняване на залетите имоти, а на „Петрохан“ започна възстановяване на засегнатите участъци.

"Точно до нас и под пътя има една огромна пещера – каверна, в която фактически пътят виси над нея. Дърветата, които виждате, са били с десетина метра по-насам, сега са се сринали надолу и де факто става дума за бедствено аварийно положение. И всъщност той е опасен в тази зона, може да пропадне във всеки един момент“, заяви министърът в оставка Гроздан Караджов.

Предстои укрепване на свлечения участък и уширяване в незасегнатото платно.

"Ще направим всичко възможно до края на утрешния ден да пуснем движението поне в една лента", съобщи инж. Ивайло Спасов, директор на ОПУ-Монтана.

Колко време ще отнеме укрепването на свлечения участък, на този етап не е ясно.