Продължава отстраняването на пораженията след ураганния вятър във Враца. Две къщи и десет автомобила са повредени от покрива на Военното окръжие, отнесен от поривите със скорост 90 км в час.

Фамилията, върху чиято къща се стовари част от покрива на Военното окръжие, се надява на помощ от държавата. Щетите по имоти и коли са за стотици хиляди лева. 

Втора безсънна нощ преживяха хората, над чиито глави се стовариха тонове метална конструкция. Днес, с помощта на приятели, изнасят остатъците от покрива си и се чудят с какво да го покрият временно, докато се подготвят за ремонт.

„Аз искам да питам къде е помощта на военните, може да дойдат поне брезент да сложат, никой нищо не прави в момента, едно извинение няма, да дойдат човешки и да кажат – абе хора, вие хора ли сте, не сте ли, ние направихме това“, отбеляза жена от потърпевшите.

Снимка: Община Враца

Семейството разказва, че при всеки по-силен вятър покривът на военното окръжие напомнял страховито за себе си. И казват, че ако са били взети мерки навреме, сега този репортаж нямаше да го има.

В понеделник със съдействието на областната и общинската управа ще се обсъжда как може да се помогне на пострадалите. Една от опциите е кандидатстване пред Междуведомствената бедствена комисия. 

Крайният вариант е потърпевшите да съдят Военното министерство.