Първи случай на марсилска треска във Великотърновска област регистрираха здравните инспектори от региона, цитирани от „Фокус“. Заразеният е от Свищовска община, където се и лекува.

Марсилската треска се предава чрез ухапване от кърлежи. Характерно за нея е, че на мястото на ухапването често се появява неболезнено уплътнение (тъмно петно), покрито с тъмна коричка, което в много от случаите остава незабелязано.

След няколко дни идват и първите симптоми - висока температура, силно главоболие, мускулни и ставни болки, отпадналост, гадене. В много от случаите пациентът се оплаква и от едропетнист обрив по цялото тяло, включително по дланите и стъпалата.

Заболяването е лечимо, като най-ефективна е антибиотична терапия. При неадекватно лечение може да се стигне до тежко засягане на черния дроб, бъбреците, нервната система и до поява на кръвоизливи.

Здравните експерти отчитат още, че през последните години се наблюдава зачестяване на тежките форми, но при своевременно и адекватно антибиотично лечение настъпва оздравяване и пълно възстановяване.

За миналата година броят на заболелите от марсилска треска е бил петима души.