Ексклузивно пред bTV говори последната жертва на лихварската дейност на Петър Александров, обвиняем за убийството на Кирил Русев и син на покойния бивш финансов министър Стоян Александров. Обвиняем за бруталното убийство е и собственикът на погребална агенция Александър Кинов.

Екипът ни се срещна с бизнес дама, която е взела заем срещу лихва от Стоян Александров. Теменуга Стойчева комуникира единствено със сина му Петър. По думите ѝ с фалшиви документи, принуда и заплахи, той ѝ отнема ресторант за близо 1 млн. евро. Ден преди убийството на Кирил Русев, тя търси полицията за помощ. 

За да купи парцел за строителство на жилищна кооперация, през 2018 г. Теменуга Стойчева взима заем от Стоян Александров и ипотекира ресторант за 950 000 евро като гаранция.

Снимка: btvnovinite.bg

„Първоначалната ни уговорка беше да е 10% лихва, но докато стигнем от центъра до неговия офис, каза, че баща му се обадил и тя вече била 11%. За 20 минути лихвата се покачи с 1%, а наказателната лихва е безобразна“, разказва жената.

По думите на Теменуга Стойчева в средата на 2019 г. по думите на Теменуга, Петър Александров иска заема да се изплати предсрочно и да му се издаде пълномощно, за да продаде ресторанта.

„Аз съм обект на 4 години тормоз, от 2019 г. тормоз, за да открадне имотите ми, да открадне труда ми“, казва жената.

До момента жената е загубила ресторанта, още един имот и е платила над 200 000 лв. лихви. А ден преди убийството на Кирил Русев разбира, че заради дългове към Александров в луксозен имот от 500 квадрата ще влиза частен съдебен изпълнител, въпреки че не е ипотекиран. Затова търси полицията. След намесата на СДВР е наложена възбрана върху имота.

Междувременно трима гранични полицаи са отстранени, докато се изясни как на 4 януари обвиняемите за убийството на Кирил Русев са напуснали България към Сърбия с личната карта на убития. Отстранени са служителите, които са били на смяна в този момент.

Според разследващите физическият извършител на убийството е Александър Кинов, а оръжието най-вероятно е на Александров. И двамата обвиняеми продължават да мълчат пред разследващите.