Верижна катастрофа между четири трамвая в София взе жертва и рани деветима души.

Загиналият е 30-годишен мъж, който е пресичал релсите на булевард „Искърско шосе“ на разклона за летището.

Снимка: btvnovinite.bg

Общо 9 са пострадалите, които са получили помощ след верижната катастрофа.

Те са прегледани в болниците „Света Анна“ и в „Царица Йоана“ – ИСУЛ. Освободени за домашно лечение. 48-годишната ватманка остава под лекарско наблюдение.

Снимка: btvnovinite.bg

Трима от пострадалите – мъж и две жени, са докарани в ИСУЛ без сериозни травми. Други шестима пострадали на възраст от 29 до 71 години са прегледани в „Св. Анна“.

„Двама постъпиха със службите на пожарната и последната жена, която пристигна малко по-късно, на собствен ход, докарана от съпруга си“, уточни д-р Велислава Начкова, нач. на Спешно отделение на УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ“.

Движението на трамваите в района беше спряно за часове. На мястото на инцидента се пресичат три трамвайни линии. Един от трамваите аварира на релсите. Ватманът спира и слиза да провери какво се случва. След него спират още две мотриси, тъй като движението на практика е блокирало. Четвъртият трамвай обаче не успява да удари спирачките и предизвиква верижния сблъсък.

Вероятно причината за инцидента е неспазена дистанция между наредените на релсите трамваи. Засега не е ясно защо ватманката не е успяла да спре, предполага се, че машината е била в изрядно техническо състояние.

Жители на района твърдят, че трасето не позволява трамваите да развиват висока скорост. Разследващите проверяват всички хипотези, включително скоростта и спирачната система на катастрофиралия трамвай.