Сблъсъци между мигранти и гръцките власти на границата с Турция при
Кастаниес. След стрелба днес пострадаха близо 10 души. Te бяха приети в болница. При сблъсъците са използвани сълзотворен газ и водно оръжие.

Според турското правителство в един от тези опити има и загинал бежанец. Гръцкото правителство отрече тази информация и я нарече фалшива новина. Въпреки засиления контрол от страна на гърците, все пак 34 мигранти са преминали

Мигрантите са опитали да преминат браздата, а гръцките власти са им отговорили с изстрели, твърди Саид от Афганистан. Приятелят му е ранен. 

Снимка: Ладислав Цветков

„Целите ми ръце са окървавени, приятелят ми е прострелян лошо от гръцката полиция. Наложи се да го нося на гръб 20 минути, докато пристигне линейка. Не се страхувам от полицията, от нищо не се страхувам. Аз съм смел човек и ще продължа да се боря за по-добър живот“, разказа Саид.

На „ничията земя“ между Гърция и Турция има няколко хиляди души. Заради сблъсъците турските власти ограничиха достъпа на мигрантите до Пазаркуле. Те започнаха да се събират на километър от граничния пункт.

Семейства с малки деца чакат да бъдат пуснати до границата с Гърция. Тук Инженерът Мохамед идва от провинция Идлиб в Сирия, сподели, че мечтае за Германия. „Изгубих всичко, което имах в Сирия. Преди това имах дом, сега нямам нищо. Нямаме друг шанс, освен да преминем през границата“, сподели мъжът.

Снимка: Ладислав Цветков


На 30 километра от Одрин, край Дойран, други се опитват да преминат Марица и да стигнат до другия бряг на гръцка територия. Оттам Елхам ще се насочи към  Франция. Заяви, че не го притеснява дълбочината на реката, а желанието за по-добър живот ще му помогне да напусне Турция.

Направили са си палатков лагер. И не смятат да се връщат назад. Говорят за нова работа и бъдеще за децата си

Снимка: Ладислав Цветков

Неправителствени организации раздават вода, храна и топли завивки. Сред доброволците са и студенти от Одрин. По думите им одеялата не стигат за всички и често се стига до бой.