Няма опасност за хората или сгради в столичния квартал „Манастирски ливади”, след като по-рано днес се срути изкоп на строеж. Пострадали няма.

Снимка: btvnovinite.bg


В района има три строежа на жилищни сгради – един до друг. Не е ясно как укреплението на един от изкопите се срутило. Повлякло е обаче и пътя между строежа и близката жилищна сграда.

Снимка: btvnovinite.bg


Органите на реда работят по две вероятни причини – авария водопровод, който е увредил земната маса или неправилно укрепване на участъка от строителя. Все още не е ясно и кой ще плати за ремонта на пътя.

На мястото се строи 5-етажна сграда. „Укрепването е направено като по учебник За първи път ми се случва от 30 години такова нещо. Не се е работило. Имаше много вода и аз очаквах, че водата е подпочвена, но се оказа, че има и теч на водопровода, защото под асфалта има огромна кухина”, каза управителят на строителната фирма Васил Щраков.

Снимка: btvnovinite.bg


Властите заявиха, че няма опасност за близките сгради. Според Закона за устройство на територията „Разстоянието между жилищните сгради на основното застрояване през улицата е по-голямо или равно на височината на жилищните сгради”.

Дали законът е бил спазен, ще стане ясно след проверката на Дирекцията за национален строителен контрол, засега контролният орган отказва коментар.