Кметовете на кметства се отказаха от протест. След среща при премиера Бойко Борисов те получиха обещания за законодателни промени, които да удовлетворят исканията им за справедливо разпределие на парите от общините.

Управляващите заявиха, че всяко кметство вече ще има своя бюджетна рамка и кметът на общината ще е длъжен да я изпълнява. В противен случай ще има наказания.

На разговорите присъстваха и финансовият министър Владислав Горанов и шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

Горанов обяви, че по темите, по които са се разбрали днес, могат да намерят решение до края на годината и да се ползват за 2019 г. Той обясни, че в момента, в който има изискване в закона за финансова сметка за всяко кметство, общинските кметове ще трябва да се съобразят с него при внасянето на общинския бюджет в общинския съвет.

Какви биха били санкциите – няма да са сто тояги на голо на мегдана, вероятно ще бъдат свързани с материална и административна отговорност на кмета, а в изключителни случаи и политическа”, коментира Владислав Горанов.

„Когато Общинският съвет приема бюджета за съответната община, той да бъде задължително придружен с финансова сметка за всяко едно кметство”, каза Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия на НС.

До срещата в Министерския съвет се стигна, след като градоначалниците заплашиха да дойдат на протест под прозорците на Министерския съвет през уикенда. Министър-председателят обаче ги покани на разговор и демонстрацията беше отменена.