Организациите от транспортния и ресторантьорския бранш отлагат обявените за утре, 28 септември, протестни действия за 13 октомври, съобщават от Камарата на автомобилните превозвачи в България.

Причината е „проведената днес (27.09.2021г.) по покана на заместник министър-председателя Гълъб Донев среща, в която участие бе взето и от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, бяха обсъдени повдигнатите на 7 септември тази година проблеми, касаещи липсата на държавни политики в сектор „Транспорт“ и сектор „Хотелиерство и Ресторантьорство“. От страна на служебните министри бяха поети конкретни ангажименти, по които още в рамките на днешния ден бе започната работа за изпълнението им“, се казва в съобщението на Камарата на автомобилните превозвачи в България.

"Служебното правителство ще разработи целева мярка за подпомагане на транспорта.  В подкрепа на заетостта в бранша до края на 2021 г. ще продължи да действа и мярката 60/40 във варианта, в който се прилагаше през юни и юли. Новият механизъм за подпомагане на сектора ще бъде подготвен в следващите две седмици. В отговор от транспортния бранш заявиха, че ще отменят насрочения за утре (28 септември) национален протест и ще сътрудничат за намирането на работещи решения". Това обяви Това е обявил по време на срещата вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, съобщават от пресцентъра на Министерството труда и социалната политика.

От транспортния бранш отбелязват, че „във връзка с решаване на проблема, касаещ прекомерното време за преминаване на гранично-контролно пропускателните пунктове заместник министър-председателят има вече предвидена среща в рамките на утрешния ден с посланика на Република Турция. Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията е направил вече две такива с представители на Република Румъния. Към момента се обмислят и различни начини за взаимодействие. Още днес започва работата и по промяна за Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина“.

„Служебните министри се ангажираха да бъде търсен механизъм за създаване на нарочна мярка за подпомагане в рамките на следващите две седмици, уговорена бе и възможността за промяна в Наредбата за условията и реда за предоставяне на средства за компенсиране на намалените приходи от прилагането на цени за обществени пътнически превози по автомобилния транспорт, предвидени в нормативните актове за определени категории пътници, за субсидиране на обществени пътнически превози по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и транспорта в планински и други райони и за издаване на превозни документи за извършване на превозите, която да позволи в обхвата на субсидираните превози да попадат слабо населени места, които не са в гранични или планински райони“, съобщават от бранша. 

„Продължават работните срещи с бранша на ресторантьорите и хотелиерите и в утрешния ден с цел изпълнение на вече постигнати договорености“.  

„По повод временното отлагане на протеста поради поетите ангажименти, осъществените и предстоящи срещи с представители на горепосочените организации желаем да отбележим, че новата дата за протест е 13.10.2021г., ако не бъдат изпълнени исканията ни, като за пореден път отбелязва, че Националният протест не е политически, той е протест на бизнеса, който желае да може да работи“, завършва съобщението.