Превозвачи заплашиха, че ще излязат на протест и ще блокират транспортни артерии и гранични пунктове във вторник. Причината са неясни механизми и забавяне при изплащане на средствата по COVID мерките.

Намерението беше обявено от Конфедерацията на автобусните превозвачи, но това доведе до разкол в бранша и искане на оставки.

На автогарата в Хасково срещаме 71–годишният Коста Георгиев. Чака автобус, който е единственият му транспорт от селото до града.

Снимка: btvnovinite.bg

„Автобусът е основен и пътувам с него  - няма аптека, няма нищо по селата, ако спре автобуса, няма от къде да си вземеш хапчета“, казва Коста.

От Конфедерацията на автобусните превозвачи обаче обявиха, че ако държавата спешно не разпредели в бранша 40-те милиона от актуализирания бюджет, ще се стигне до фалити. Заплашиха с протести ден след среща с транспортния министър, на която стана ясно, че компенсации в сектора ще има през декември.

Снимка: btvnovinite.bg

„Няма бизнес, който три месеца да може да издържи без средства.. Нашите искания са всъщност мярката 60 на 40 да работи, при спад на  оборота с 20 % да бъде  възстановена мярката от 290 лева“, казва Магдалена Милтенова, председател на Федерацията на автобусните превозвачи.

В Хасково превозвачите не са съгласни с готвения протест, защото не е съгласуван с организациите, членуващи в конфедерацията. Липсвала и икономическа логика.

Снимка: btvnovinite.bg

„Да, криза си е, но юли и август имахме глътка въздух. Никой от сериозните превозвачи няма да участва в този протест и затова аз още днес  направих искане до нашето сдружение, и искам оставката на г-жа Магдалена Милтенова, тъй като тя на своя глава решава да извършва всички тези действия“, собственикът на транспортна фирма Себахтин Исмаил.

В понеделник предстои нова среща на бранша с транспортния министър.