Водна криза няма да има, заяви пред Бойко Борисов министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който докладва на премиера ситуацията с водоснабдяването в Бургас и мерките, които ще се предприемат, съобщиха от МС.

Екоминистърът поиска заместникът му в министерството Атанаска Николова да бъде освободена от поста и да бъдат назначени двама нови заместник-министри.

Снимка: btvnovinite.bg

Предложението е те да отговарят съответно за водния ресурс на България и за отпадъците и екологията. Борисов заяви, че очаква предложения относно назначаването на зам.-министри.

Часове преди срещата, Емил Димитров предупреди от парламентарната трибуна за опасност от водна криза в Бургас, водни бунтове догодина и възможно безводие за земеделците. 

„100 млн. евро имаме по Плана за възстановяване за напоителните системи“, изтъкна премиерът Борисов, като напомни, че средства и план за действие има.

По думите му сега са най-подходящите месеци да се реабилитира тази част от системата, която ще позволи да се задържи водния обем от предстоящите зимни месеци. 

Министър-председателят посочи, че единственият му упрек към министър Димитров е, че не му е докладвал по темата още на правителственото заседание в сряда.

След това премиерът Бойко Борисов проведе разширено съвещание с тримата министри – на  регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, на земеделието, храните и горите Десислава Танева и на околната среда и водите Емил Димитров.

Те докладваха състоянието на напоителните системи в страната и мерките, които се налагат за осигуряване на вода за питейно-битовите нужди, както и за земеделските производители и животновъдите.

Борисов изиска осъществяването на пълна координация, както и да се обърне специално внимание на сондажите в населените места и върху освобождаването на вода от язовирите и за земеделците. Обсъдено е и засилването на координацията между различните институции относно подаването на ежедневна актуална информация за водния сектор.