Директорът на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров спечели конкурса за ръководния пост в спешната болница и ще я управлява за срок от още три години. Това става ясно от информация за приключилата процедура, публикувана на сайта на здравното министерство.

Припомняме, че д-р Димитров беше единственият кандидат, допуснат до третия, финален етап на конкурса – интервю. Другият кандидат за поста беше ортопедът д-р Атанас Андреев. 

Д-р Димитров беше освободен от предишния здравен министър Христо Хинков след поредица от скандали и протести от страната на Фондация „Даная“.

Заповедта за уволнението му беше отменена от служебния здравен министър д-р Галя Кондева два дни, след като служебното правителство започна работа.

„Единствената оставка, за която настоявам, е на директора на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров. Проф. Христо Хинков вече не е министър на здравеопазването. Служебният министър Галя Кондева отмени заповедта за уволнението му, без да се е запознала с обстоятелствата. Тя го направи на втория си работен ден в министерството. Д-р Галя Кондева няма физическата възможност да се запознае с всички нарушения в процеса на лечение на дъщеря ми. Ето защо да вземе такова решение е несериозно“, каза през май в ефира на bTV Ани Стоянова, майката на починалата в спешната болница Даная.

Припомняме, че проф. Хинков освободи д-р Валентин Димитров от поста му заради „констатирани нарушения и създадено обществено напрежение“.

По повод освобождаването му ГЕРБ обявиха, че спират да подкрепят закони, внесени от правителството, тъй като уволнението било в разрез с постигната договореност да не се правят кадрови промени в институции и регулаторни органи без съгласуване.

Това доведе до скандал в тогавашната сглобка, като директорът на „Пирогов“ и министърът бяха изслушани в Здравната парламентарна комисия.

След това изслушване проф. Хинков заяви, че не е усетил подкрепа за действията си и при ротацията във властта не иска да остане здравен министър.