Осем души остават в ареста с повдигнати обвинения за трафик на хора. Това обявиха от Специализираната прокуратура ден след приключването на акцията, свързана с нелегалното превеждане на чужденци през българска територия.

Общо 17 души бяха арестувани при спецакцията на ГДБОП и ДАНС, която се проведе на територията на Свиленград, София и Бургас в понеделник. Тя е продължение на мащабната операция „Халифакс“ на европейските полицейски служби и прокуратура през 2017 г.

Според данните организираната престъпна група е действала при стройна организация. Участниците са изпълнявали ролята на шофьори, хазяи и координатори.

Каналът е действал от началото на 2017 г. Минавал е през територията на няколко държави – Афганистан, Иран и Турция. След това стига до България.

Предимно чужденци са се занимавали с трафика на мигранти. Всяка седмица между 30 и 40 души са били превеждани през България на път за Сърбия и след това за Западна Европа. Плащали са между 8 и 10 000 евро на човек, за да бъдат транспортирани.

Настанявани са в нелегални квартири на територията на няколко столични квартала, сред които „Орландовци”, „Модерно предградие” и „Филиповци”. На територията на България мигрантите са транспортирани със специално оборудвани бусове. Укривали се и се настанявали в наемани секретни квартири, обясни говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева.

Сред тях не е имало радикални ислямисти, уверяват от ДАНС.

В сряда Специализираният съд ще трябва да реши колко от арестуваните трафиканти ще останат за постоянно в ареста.