Североизточна България постепенно излиза от зимния капан, в който беше обхваната през последните близо 48 часа. Всички основни пътни артерии са отворени – няма бедстващи хора и закъсали автомобили.

Снимка: bTV

Населени места без ток нямал.

Прибирането в Добрич след пътуване до София се оказва мисия невъзможна за Георги Милков. Тръгва в ранния следобед от столицата, стига до Варна, но не успява да продължи, тъй като пътят е затворен. Прави опит да се прибере през Балчик, но безуспешно и се връща отново към Варна. Около полунощ попада в километрична колона с над 40 леки автомобила и тирове.

Снимка: bTV

"Имаше хора, които им свърши горивото, слизаха долу до Аксакова да си заредят отново колите, защото през цялата вечер работеха. Имаше и малки деца", каза Георги Миланов.

Батерията на телефона му пада, допълнителни храна и вода няма. Прекарва повече от осем часа на пътя, призори за първи път вижда снегорини.

"Нямаше как и да си заредим и телофоните, единственото което можехме да правим, е да чакаме да се съмне и да можем да се приберем", споделя мъжът.

Над 600 снегорина са чистели републиканската пътна мрежа, отчитат от пътната агенция.

"Към 5 часа се е взело решение да бъде изпратена и верижна машина, която да подпомага изваждането на автомобили. В същия момент ние сме освободили хора на хемодиализа и автомобили, превозващи ваксини", обясни Георги Терзийски, предс. на УС на АПИ.

Снимка: bTV

В Суворово също се стига до спасителни акции с тежка техника. 

"Обстановката беше много тежка и се налагаше да вадим коли. То се вижда, на места, които са по-проветриви, машините минават да чистят, но просто се образуват преспи и колите закъсват", каза Асен Рангелов, Гражданска защита.

Някои от шофьорите оставиха блокираните в преспите коли и ги извадиха едва днес. Пътищата в района вече са отворени.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!