Актьори и режисьори създават „Движение за култура“ като противодействие на скандалите в Народния театър. Това стана ясно по време на пресконференцията, в която участваха Лили Абаджиева, Валери Йорданов, Албена Колева, Камен Донев, Костадин Бонев, Никола Додов.

Новото движение ще работи с всички институции и политически формации, но няма амбицията да се превръща в партия. Актьорите и режисьорите съобщиха още, че организират голям протест на 16 март от 14 ч., който ще започне от Министерство на културата. Настояването им е за незабавното освобождаване на Васил Василев като директор на Народния театър. 

„Поводът, който ни събра е продължаващата разруха в Народния театър. Ние, естествено, продължаваме да искаме оставката на Васил Василев. Това, което Александър Морфов направи е да извади тапата на бутилката, от която излязоха много работи“, каза в началото на брифинга проф. Георги Каприев.

„След като не реагирахме на „просто Наско“, получихме „просто Васко“. Това, което се случва в Народния театър е неприемливо, меко казано“, каза от своя страна Никола Додов.

„Получава се така, че аз говоря на ляво и на дясно, а пък въпроси отсреща почти няма. Много разчитам на въпросите. Но преди това искам да кажа няколко неща. Първо искам да се обърна към колегите си от цялата страна. Уважаеми колеги, животът е една борба и в нея няма място за мълчание. Вземете отношения, за да се вземат нужните решения“, каза и Камен Донев.

Той призна, че много хора искат да кажат нещо, но продължават да мълчат. Донев настоя също така за диалог. Актьорът обясни, че е прочел много внимателно мотивите за уволнението на Александър Морфов и бил изненадат от чиновническата злоба в документа. Той настоя за „законов механизъм, който да не позволява на един директор да превишава моралните норми“ и заяви, че Васил Василев е „морално дерайлирал“.

„Това движение ще постави много въпроси, като този за конкурсите за директор. Ако един човек стане директор, той става нещо като собственик. Една такава институция има нужда от творчески директор“, коментира темата и Албена Колева. Тя обвини Васил Василев за излизането на скандала от рамките на Народния театър, защото именно той е направил снимка на надрасканата от Александър Морфов врата и е дал едно злостно интервю по темата.

Актрисата сравни отношенията в театъра с военно положение и допълни, че творческата атмосфера е тотално разрушена. Тя не е съгласна с това, че законът поставя производството на някакви продукти, като например салфетки, с това на театрални продукти, каквито са постановките. В театъра се работи денонощно и всеки може да работи отвсякъде, категорична е Албена Колева.

„Движението за култура си поставя една по-голяма цел – да участва в изграждането на стратегия за развитието на сценичните изкуства. Тревожи ни фактът, че България е единствена страна, която не е подписала Пакта за култура. Така или иначе смятам, че е крайно време да бъдат спрени процесите по цялостен разпад в културата . Има пълна девалвация на нравствената система“, категорична е и Лили Абаджиева.  

Потърсен за коментар от bTV, директорът на Народния театър пожела първо да се запознaе с новата информация. А после спря да отговаря на обажданията ни.