Бедствено положение в Поморие и частично бедствено в част от община Бургас, след силната буря в района вчера. Ураганният вятър засегна села в областта, както и Созопол, Несебър и Карнобат.

Мощната буря изкорени дървета и събори електрически стълбове, като нанесе големи поражения по 110-киловолтовата мрежа. Размерът на щетите все още се изяснява.

Снимка: bTV

Секунди след началото на бурята, токът в Поморие угасва. Таванът на басейна в СПА центъра на един от хотелите рухва върху хората и затиска две жени.

"Вследствие на силния вятър въздуховодите, които вкарват свеж въздух в басейна, поемат част от този вятър, получава се въздушна възглавница и целият таван се откача и пада върху лежащите хора около басейна и тези вътре, които са в басейна. Късмет, че просто при самото падане таванът се пречупва, засяга един-двама души, другите успяват да избягат", казва Иван Алексиев - кмет на община Поморие.

Снимка: bTV

Силният вятър събаря в морето човек от борда на яхта.

"Сформирахме екипи всички, които са с бързи лодки и джетове влязоха да търсят човека. Намерили са го някъде около Ахелой жив", обясни Алексиев.

Най-големи са щетите в местността Косата.

Бурята изтръгва покрива на заведение, което е било пълно с хора и го запраща на другия край.
 
"Две от децата се скриха долу под масите. Имаше други жени, но то хвърчеше пясък, всичко беше толкова черно. Само гледахме някакви силуети кой къде се крие, по някакъв начин всеки се спаси", спомня си Любомир Балабанов – собственик на почивна станция.
 
Вятърът изкорени 60-годишен бор в двора на семейство Ватеви в село Лъка. Дървото е затиснало жиците на електропреносната мрежа.

Снимка: bTV

В землището на селото са съборени стълбове с високо напрежение. За възстановяване на щетите по високоволтовата мрежа в района ще са необходими 2 месеца.  
 
"Обсъждаме варианти, включително и някои по-нестандартни решения-  използване на хеликоптери и кранове и т.н., за да може да се работи на 16-часов, 24-часов режим на работа. Така че тези два месеца да бъдат максимално съкратени, за да осигурим отоплителния сезон", каза Росен Христов - служебен министър на енергетиката.

В Бургас има счупени прозорци и витрини, изкъртени мазилки и изолации на сгради. Ураганът нанесе поражения и в Созопол, Карнобат и Несебър.

Според данни на собствениците на лозови масиви ураганният вятър, придружен от проливен дъжд и силна градушка, е унищожил над 1500 дка лозя и овощни градини край Поморие. Щетите на земеделските производители са около 95%, а тонове е унищожената продукция. Освен продукцията, унищожени са трайните насаждения и съпътстващите към тях конструкции.