Две групи, занимавали се с кражби на катализатори от автомобили са разбити от служителите на реда във Велико Търново. Петима са заловени в рамките на два дни.

Акцията започнала, след като в полицейското управление е получен сигнал за кражба на катализатори и изпускателна система на двигател от лек и товарен автомобил, паркирани в двора на складова база в областния град. 

При разследването е установено, че двама мъже, на 20 и 21 години от Велико Търново, са замесени. Те известни на полицията. При последвало претърсване в ползвания от тях лек автомобил са намерени и иззети инкриминираните вещи и инструменти, които имат отношение към престъплението.

Вчера сутринта в полицейското управление постъпил нов сигнал за откраднати катализатори от 5 автомобила, паркирани на ул. „Полтава“ в областния град.

При проведените незабавни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия са установени трима мъже на 26, 29 и 33 години, всички от София, двама от тях известни на полицията. 

При претърсване в автомобила, с който са се придвижвали, са намерени част от катализаторите и инструменти. Петимата са задържани за срок до 24 часа.

В хода на разследването е изяснено, че до момента тримата са извършили над 50 идентични кражби от различни населени места в цялата страна.

Днес те са привлечени като обвиняеми. С постановление на прокуратурата са задържани за срок до 72 часа. Работата по документиране на престъпната дейност и на двете групи продължава. 

Катализатори са предпочитана автомобилна част за кражба заради съдържащите се в тях ценни метали.