Днес, шест дни след началото, битката с невижданата огнена стихия в Пирин приключи. Всички огнища на пожара в Кресненското дефиле са ограничени и локализирани. Кризисният щаб е закрит, а евакуацията на село Влахи – отменена. В Подбалкана пожарникари цяла нощ гасиха огъня край Сопот и Анево и пожарът е напълно потушен.

30-годишен мъж беше задържан за пожара в Пирин и ще му бъде поискана мярка за неотклонение по преценка на наблюдаващия прокурор.

Мъжът четири дни разигравал полицията, преди да се признае за виновен, предаде кореспондентът на bTV Ирина Жерева.

Той пасял говеда в района на село Мечкул.

Районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки
Снимка: bTV

„Там е запалил цигара, но тъй като животните са се разделили на две, е скочил внезапно, захвърлил е цигарата. По негови думи е мислил, че я е изгасил, но явно не е, защото 15-ина минути след това се обърнал и видял, че има голям пожар. Започнал да е да гаси, даже една от горните му дрехи е обгоряла, но не е успял“, каза районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки.

Мъжът сам подал сигнал за пожара, като спестил как е възникнал. Признал си след четири дни, през които разказвал различни версии.

През това време пожарникари, военни, горски и доброволци се бореха с огнената стихия. Сред тях е Иван Галчев, който тръгнал да спасява селото си Влахи.

Иван Галчев
Снимка: bTV

„Слязохме долу, където са къщите, и започнахме да гасим. Пожарът беше на около 50 – 60 метра от къщите – разказа той. – Пожарните и горско стопанство бяха отцепили района, имаше багери и се чакаше огънят да слезе по-надолу, за да започне гасенето, понеже районът беше трудно достъпен“.

Днес 600 души и три хеликоптера обединиха сили. Помогна и дъждът.

Снимка: bTV

„Навсякъде по периметъра е спокойно, няма никакво пламъчно горене“, увери началникът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Главен комисар Николай Николов
Снимка: bTV

Имаше благодарности… и критики.

„Сутринта гледах по телевизията екозащитници – досега не си позволявах да говоря по темата, но трябва да го кажа и всички да знаят – никой не дойде да ни помогне от тях, никой не дойде да ни каже, сами сме снимали, включително и аз, костенурки и други животни. Беше добре да са тук и да ни посъветват къде има лешояди, къде да внимаваме, къде да заграждаме повече огньовете“, каза вътрешният министър Валентин Радев.

Министър Валентин Радев
Снимка: bTV

Членуващи в неправителствени организации се противопоставиха на думите на министъра и казаха, че именно те са участвали в погасяването на огъня в Пирин.

Сидер Седефчев, който от над 20 години се занимава с възстановяването на стари български породи, разказа за bTV, че негови приятели фермери дошли и с бидони с по един тон вода. „Пожара го гасихме тука ние заедно с пожарната и те бяха доволни“, разказа Седефчев.

Сидер Седефчев
Снимка: bTV

На място са били и хора от различни екоорганизации. Според Сидер евакуацията е поставила селото в по-голяма опасност.

Снимка: bTV

„Идва полицията, евакуира цялото село, валят отгоре тия парчета, които могат да разпалят селото евентуално. И какво правим? Нямаше нито един пожарникар в тоя момент, нито една пожарна. Те дойдоха един час след евакуацията на селото, да речем“, разказа мъжът, който отказал да се евакуира, въпреки че огънят стигнал почти до къщата му.

Снимка: bTV

Загубите за природата са неизмерими. Пожарът е унищожил местообитанията на десетки видове. За възстановяването на някои от тях ще са нужни много години. Бавноподнижните животни не са успели да се спасят.

Снимка: bTV

„Загубите могат да се пресметнат за горското стопанство като дървесина, като гора, но иначе това е природа, която е безценна и надали могат да се пресметнат така нещата“, коментира Христо Пешев от Фонда за дивата флора и фауна.

Христо Пешев
Снимка: bTV

Часове след потушаването на огъня на места в района останаха да дежурят пожарникари.

Междувременно пожарът край Сопот също беше потушен напълно, предаде кореспондентът на bTV Райна Зайкова.

Изгорели са близо 1000 декара лозови насаждения и треви, които се намират на няколко метра от оградата на военния завод ВМЗ – Сопот.

Снимка: bTV

Огънят избухна вчера следобед и борбата с него продължи цяла нощ. Участваха шест пожарни екипа.

Разследващите ще установяват дали пожарът е причинен от искра или изпитания в завода.

„Нормално е, когато има изпитания, да се притесняваме всички, но всичко е контролирано. Вчера предпоставката беше вятърът“, каза кметът на Сопот Диян Дойнов, но добави, че няма представа „от какво се е получила точната искра и пожар“.

Диян Дойнов
Снимка: bTV

От завода твърдят, че са взели всички предпазни мерки при изпитване на бойните оръжия.

„Изпитва се наша готова продукция, за да може да бъде предоставена на клиента. Ние трябва да я окачествим. Вчера е имало две пожарни коли на нашия полигон“, обясни директорът на ВМЗ – Сопот Иван Гецов.

Лично кметът на село Певците Богдан Богданов се е притекъл на помощ и с техника е разорал широки бразди, за да ограничи огъня.

Богдан Богданов
Снимка: bTV

„Действително се уплашихме – на голям периметър гореше – 500 декара, целия масив. Пламъците стигаха на височина 3 – 4 метра“, разказа той.

Огънят достигна на 200 метра от последните къщи на село Московец. Хората там са били готови за евакуация.

Изгорели са големи лозови масиви.

„Гледахме отдалече как гори.... добре че дойде пожарната, щяхме да изгорим“, разказа местен жител.

Никой не е застраховал лозята за щети от пожар.

От завода отказаха да отговорят дали биха обезщетили собствениците на масиви, ако се докаже, че вината е тяхна.