Днес напрежението в Мездра ескалира след убийството на 8-годишното момче. Жандармерия блокира града, след като десетки атакуваха къщата на задържания за престъплението.

Образувано е досъдебно производство за хулиганство и увреждане на чуждо имущество. Има и задържани, други се издирват. На място има засилено полицейско присъствие. 

Снимка: btvnovinite.bg

Ескалацията идва пет дни след инцидента. Близки на почерненото семейство са опитали да се саморазправят с другото семейство. Обърнати са два автомобила. Счупени са и прозорци на къщата. 

По обяд, изненадващо за полицаите, които охраняват имота, около 50-60 души се струпват отпред. Напрежението е туширано и с намесата на дядото на жертвата, който заяви, че не е бил в града в този момент. Но обясни поведението на близките си с недоволство от работата по разследването.

„По делото са направени съществени процесуални пропуски, жестоки, в първите часове, допуснато е обвиняемият да има телефон пет часа“, обясни дядото на жертвата Тома Томов, който е бивш депутат от БСП и лидер на „Рома“.Реакцията на почернената фамилия идва часове, след като главният прокурор посети прокуратурата в Мездра по повод трагедията. Обвинител №1 е изразил увереност, че ще бъде проведено бързо и всеобхватно разследване за разкриване на истината.

Снимка: btvnovinite.bg

„Съгласно плана, който е изготвен, пред адреса има постоянно полицейско присъствие, нашата цел е недопускане“ на нарушаване на обществения ред, особено с такава дързост“, посочи Янко Янколов, директор на ОД на МВР-Враца. 

„Когато хората видят, че няма справедливост и няма нищо, ти не може да ги контролираш, изпуснах ги за половин час и се получи това нещо, върнах се и ги прибрах. Обаче по това дело, ако не излезе тежка осъдителна присъда, аз не знам какво ще се получи, това е фрапиращо безобразие“, допълни Тома Томов.

Почерненото семейство настоява задържаният за смъртта на детето да получи обвинение за убийство. Към момента той е в ареста, повдигнато му е обвинение за съхранение на оръжие по неправилен начин, вследствие на което е произтекла смърт. Близките на загиналото дете искат още разследването да се поеме от Окръжна прокуратура-Враца, а не от районната в Мездра, както е сега.

Снимка: btvnovinite.bg

От прокуратурата категорично отрекоха да прикриват факти и да се манипулира обществото.