След самолетната катастрофа вчера – Ивайло Пенчев остава за наблюдение и лечение в
„Пирогов“. 

Изпълнителният директор на „Уолтопия“ е контактен и адекватен. Настанен е в неврохирургията на „Пирогов“, съобщиха от лечебното заведение. Екипът ни се свърза с Пенчев, който очаква операцията си в понеделник. 

В ранния следобед в събота бизнесменът излетял от летище Лесново, но докладвал за  намаляване тягата на двигателя и се върнал. 

Снимка: BulFoto

Самолетът му паднал при кацането на ляво крило. Пенчев притежава  самолет „Скай лидер 600“, двуместен. Цената му варира между 95 хил. и 160 хил. евро в зависимост от оборудването и тежи 320 килограма без пасажери.

Точната причина за катастрофата на самолета, управляван от Ивайло Пенчев, ще бъде ясна след края на разследването на Националния борд по авиопроизшествия. Това каза в „Тази неделя“ капитан Янко Стоименов – старши пилот и директор на компанията, която стопанисва летището в Лесново.

По думите му от фактите до момента може да се заключи, че една от причините може да е проблем със силовата установка на самолета или двигателя. 

„Този тип двигател има много добро име в индустрията и 80% от леките самолети са снабдени с точно този тип („Ротекс“). Ако човек започне да чете внимателно публикации на експерти, които са в сферата на поддръжката – ще стане ясно, че тази силова установка е изключително капризна и изисква много добри познания и точност при обслужване“, коментира кап. Стоименов. 

Вчера стана ясно, че летателният апарат не е използван през последните 3-4 месеца. Пилотът обясни, че се съмнява Пенчев да в направил компромис с обслужването. Той предположи, че реакцията му е била адекватна. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Бих искал да го поздравя за това, което е направил. Той не е пилот с голям опит, но времето, което е прекарал във въздуха е от порядъка на 4 минути и с този не голям опит е взел решение как да постъпи. С взимането на това решение, той е изключил риска да пострадат и други хора. Търсил е да постигне максималното от гледна точка на безопасност при приземяването“, коментира Стоименов.