След самолетната катастрофа Ивайло Пенчев остава за наблюдение и лечение в „Пирогов“. При постъпването в спешното отделение са му направени подробни прегледи и изследвания. Те показват, че има данни за фрактури, съобщиха от Спешната болница.

Изпълнителният директор на „Уолтопия“ е контактен и адекватен. Настанен е в неврохирургията на "Пирогов", съобщиха от лечебното заведение.

По-рано през деня самолетът му падна на летището в Лесново.

Снимка: BulFoto

В ранния следобед бизнесменът се качил в самолета си и излетял от летището. Докладвал на кулата за намаляване тягата на двигателя и край Нови Хан взел решение да се върне. Подхождайки към летището, Пенчев докладвал, че скоростта му намалява.

"Пилотът, който го е наблюдавал, му е дал указания да отпусне нослето, за да увеличи скоростта, защото той зависва и вижда, че отпуска носа, но самолетът се срива, удря се на лявото полукриво и се провлича на пистата“, обясни Христов.

Самолетът спрял на място. Бизнесменът бил контактен и пилотът, който го направлявал, му казал да остане на място до пристигане на линейката. Едва когато лекарите пристигнали, той излязъл и бил транспортиран до „Пирогов“.

Той беше приет в противошокова зала, в задоволително общо състояние, съобщи директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Самолетът е „Скайлидер 600“, двуместен. Цената му варира между 95 000 и 160 000 евро в зависимост от оборудването и тежи 320 килограма без пасажери. Ще бъдат изискани документите му, както и тези на бизнесмена.

Той има бривет и засега всичко е изрядно, коментираха разследващите авиоинцидента.

Установено е, че самолетът не е летял последните месеци, откакто е въведено извънредното положение, тъй като и летището е било затворено. 

Снимка: BulFoto

„Не е летял повече от 3-4 месеца, може да има много причини – горивна система, маслена система“, обясни Христо Христов от спецзвеното за разследване на авиационни събития.  

„Има поражения по него, но не би трябвало те да са причина, не бързам да дам мнение на този етап, защото тепърва предстои да се изследват всички възли, агрегати“, допълни следователят Михаил Каменов. 

Все още не е ясна причината за инцидента – дали е човешка грешка, техническа неизправност или метеорологичните условия, това тепърва ще се установи, но проблеми е имало още при излитането на самолета.

Случаят се разследва от Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт. Те ще проверят цялата документация, както на самолета, така и на бизнесмена.

Ивайло Пенчев е основател и изпълнителен директор на "Уолтопия" - най-голямата компания за изкуствени катерачни стени в света. Ценител е на луксозните предмети - като ламборджинито, което държи в офиса си.

„Аз съм си я купил, за да я гледам, малко я карам. Мен ме скъсаха от проверки. Миналата година съм имал над 50 проверки", обясни той преди време.

Ивайло Пенчев попадна във фокуса на вниманието за последно в средата на март, когато обяви, че дарява над 200 000 лева за респиратори на Александровска болница, но при условие - първо неговите служители да бъдат лекувани от COVID-19.

Болницата в крайна сметка отказа дарението.