Проектът на ГЕРБ за нова Конституция срещна сериозно препятствие, след като Движението за права и свободи остро разкритикува предложения текст и обяви, че няма да го подкрепи и няма да даде гласовете си за свикване на Велико народно събрание. Парламентарната подкрепа за новия основен закон за момента е само в рамките на официално участващите в управлението партии, като даже и тяхното „за“ не би било напълно без условия.

БСП, които вече обявиха, че няма да подкрепят промени в основния закон, посрещнаха с удовлетворение, новината че и ДПС няма да го направят. "Абсолютно логично, абсолютно нормално е ДПС като една партия, която 30 години отстоява демократичните процеси в България, да се противопостави също на този опит за погазване на Конституцията", коментира Георги Свиленски от левицата. 

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заяви, че не е изненадана от решението на ДПС.

След позицията на движението обаче става ясно, че става все по-трудно да се съберат нужните 120 депутатски подписа за внасяне на проекта на ГЕРБ. 160-те гласа за свикване на ВНС пък изглеждат още по-сложна задача.

Парламентарните сметки към момента показват, че заявените гласове „против“ – на БСП и ДПС са 103. Дори с гласовете на ГЕРБ - 95 и всичките 21 депутати от коалиционния партньор „Обединени патриоти“, гласовете няма да стигнат - те са 116. Освен това, ВМРО постави специално условие – проектът да включи и техните предложения.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки потвърди пред bTV, че партията му няма да участва в събирането на подписи за проекта на ГЕРБ.

Предстои да стане ясна позицията на независимите депутати. Днес по-голямата част от тях запазиха мълчание

След като се изясни дали има 120 подписа за нова Конституция, или не, Коалиционният съвет на управляващите ще излезе с решение по темата. Срокът за набиране на подкрепа е до сряда.

Пред bTV вицепремиерът Екатерина Захариева призна, че оставката остава като възможен вариант.