ЦИК е препоръчал на ОИК-Несебър да спре провеждането на референдум за оставането на селата около Обзор в рамките на Несебър до окончателното решение на съдебния спор. От ОИК-Несебър съобщиха за bTV Новините, че в момента обмислят дали да се съобразят с това решение.

Административен съд – Бургас е издал определение за отмяна на контрареферендума срещу отделянето на селата край Обзор от община Несебър, който общината беше насрочен за тази неделя. Това стана след като ВАС върна делото за повторно разглеждане на магистратите в Бургас в петък следобед.

Съдът е отменил решението за този втори референдум като незаконосъобразно. Делото е по жалба на областния управител на Бургас Мария Нейкова, според която не може да се проведе референдум, тъй като тези четири села още не са се отделили от Община Несебър.

До тази ситуация се стигна след провеждането на референдум за отделянето на Обзор и околните села от Община Несебър. Близо две трети от гласувалите в допитването подкрепиха искането да се отделят от община Несебър. В четири от селата – Баня, Емона, Паницово и Козница, жителите обаче гласуваха против отделянето, а Община Несебър насрочи "контрареферендум" за тяхното връщане в нейните предели.