Спешни проверки на опасен строеж в Созопол след репортаж на bTV. Изкопните работи на метри от морето са оставени без укрепване и живеещите в близост се страхуваха, че сградите им ще пропаднат.

За последните няколко дни има видимо свличане на земна маса, а върху скалния скат стои целият нов град в Созопол. Няколко институции часове наред обследваха строежа, но отговорните не се появиха.

Снимка: bTV

Служители на строителния контрол и на общината замерваха строежа.

"За мое най-голямо съжаление от 2 часа чакаме строителния надзор", заяви Христо Христов, директор по строителството в община Созопол.

Снимка: bTV

Затова общината ще изиска отговори от строителния надзор по съдебен път. А опасенията за височината на сградата се потвърдиха.

"17 метра, те имат да копаят още 2 метра надолу, да, 17 метра ще бъде от кота изкоп до кота готов строеж”, обясни Христов.

Снимка: bTV

Той заяви още, че всичко е гледано на експертен съвет като техническа документация:

„Одобрено е със строително разрешение, аз не мога да коментирам строителните разрешения", добави директорът по строителството в община Созопол.

Липса на плътни огради и мерки по обезопасяването на строежа са част от видимите нарушения.

Снимка: bTV

"Собствениците на имоти и строителят ще бъдат задължени незабавно да извършат тези укрепителни работи, за да не се получи фатално свличане на земна маса от съседните имоти", каза Милен Ненчев, директор на РДНСК- Бургас.

„За мен в момента има опасност, да, и трябва да се вземат най-бързо мерки за укрепване на терена”, смята арх. Светлозар Рашков, гл. архитект на община Созопол.

Риск има и за минувачите. Проверката ще продължи и в следващите дни, а заради забраната за строителство в курортите през лятото не е ясно как ще се извърши укрепването.