Още измамени хора, които губят имуществото си, банковите си сметки и дори пенсиите си, след като се оказват длъжници със „запис на заповед", се свързаха с bTV след разследването на Стоян Георгиев.  След излъчването на първия репортаж в редакцията ни буквално заваля от жалби за подобни случаи.

Оказва се, че при различни случаи един и същи адвокат, който е пълномощник, извършва цялата процедура, а вземанията се осъществяват при един и същи частен съдебен изпълнител. Кредиторите също се повтарят, длъжниците са единствените, които са различни.

Такъв е казусът и с инж. Красимир Друмев, пенсионер от София, който е задлъжнял с хиляди левове по същата схема. Той получава инсулт преди три години, след като частен съдебен изпълнител изтегля спестяванията му от 17 хиляди евро и налага запор на пенсията му.

„Получих съобщение от банката, в която имах спестовен влог, че съдия изпълнител Иван Чолаков му е наложил запор и че трябва този влог да бъде преведен на него. Проверих след това в банката, действително влога с около 17 хиляди евро го нямаше вече”, посочи инж. Красимир Друмев.

Снимка: bTV

„Отидох при съдия изпълнителя, той ми показа една запис на заповед, която аз никога не съм виждал и подписвал за едни фантастични суми от порядъка на 200 хиляди лева. Опитах да направя молба възражение, каза, че съм изтървал срока. Уж съм бил получил призовка да се явя. Аз от негова страна такава призовка не съм получавал”, посочи Друмев.

След известно време е наложен и запор и на пенсията му. Сега от се удържа сума от 230-240 лева.

„И ще ми се удържа, докато съм жив. Ако умра, и моите наследници ще плащат, докато са живи”, каза той.

В следствие на това инж. Друмев е получил инсулт, след който се възстановява дълго.

На документи кредиторът на Друмев е мъж от ромската махала в Ямбол, но реалното събиране на задълженията се извършва от адвокат Симеон Миков, който се представя като негов пълномощник.

Същият мъж от ямболската махала Михаил Михайлов, със същия пълномощник адвокат Миков е използван и при опит да бъде отнето имуществото на българско-швейцарския гражданин Георги Люцканов, за който ви разказахме.

В случая с Люцканов вече е доказано, че документите за задълженията са фалшификация, но прокуратурата продължава да издирва неизвестен извършител. По случая "Люцканов" същият ром вече е заявил пред разследващите, че никога не е упълномощявал адвокат Миков.  Вече три години Софийски градски съд не дава ход на делото, с което Друмев може да докаже, че е измамен.

Снимка: bTV

„Аз очаквам, че един ден прокуратурата и съдът ще се събудят и ще свършат някаква работа. Не може едни хора да живеят не само за сметка не само на парите, но и на здравето на хората. Те просто живеят като паразити в това общество”, подчерта Друмев.

„Чувствам се обиден, унищожен направо, аз нямам и самочувствие. Не мога да бъда спокоен. Сега ще ми се наложи да си взема пенсията и пак ще ми се намота всичко в главата. Цялата история идва и се върти като филмова лента”, призна той.

Адвокат Миков и съдебният изпълнител Иван Чолаков не отговориха на обажданията ни.

Адвокатът на Друмев – Добринка Гърневска, коментира, че е имало опит клиентът й да бъде измамен още преди схемата със запис на заповед. С неистинско пълномощно му е отнета една втора идеална част от апартамент, който той притежава по наследство. "Пълномощното е заверено с фалшиви лични карти. В този наследствен апартамент живее братът на Друмев, който е душевно болен. Съседи му съобщават, че е сложено съобщение от съдия изпълнител, че ще се осъществи въвод. Когато това става, се разбира, че неговата част от имота вече е продадена", обясни адвокатът.

"Заведохме дело, по което се установи неистинско пълномощно. Адвокат на измамниците по това дело отново е Симеон Миков. Това е някаква група, която според мен действа и на територията на Враца", допълни тя.

"Графологичната експертиза категорично установи, че Друмев не е подписал пълномощното, с което му е отнет имотът. Когато се разбра, че ще спечелим делото, тогава беше нанесен поредният удар с тази запис на заповед", каза още Гърневска.

Оказва се, че адвокат Симеон Миков осъден условно за документна измама за деяние през 1994 г.  Той обаче е реабилитиран и по закон към 2002 г. е с чисто съдебно минало, заяви Пламен Ангелов, заместник-председател на Софийската адвокатска колегия. Той допълни, че Софийският адвокатски съвет вече подготвя внасяне за образуване на дисциплинарно производство срещу Миков.

Представител на Камарата на частните съдебни изпълнители беше поканен в предаването, но от камарата обясниха, че на този етап не биха могли да вземат отношение по изнесените случаи, тъй като в момента се извършва проверка.