След разследване на bTV за съхранението на опасен серовъглерод на територията на бившия  завод „Химко” във Враца се предприемат спешни мерки за изнасянето на веществото.

Фирма „Камибо”, която е собственост на народния представител Станислав Попов от 2016 г., е собственик на опасния химикал. След репортажа, който ви показахме вчера, днес беше свикан извънреден брифинг във Враца.

Стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е поискал да се предприемат спешни мерки за извозването на серовъглерода. Като залог е поставена оставката Попов като народен представител от ГЕРБ. 

Вече 20 години на територията на бившия завод „Химко” има 110 тона серовъглерод. Вместо да бъде унищожено веществото се съхранява.

Досега Станислав Попов твърдеше, че не е запознат в детайли с дейността на фирмата. Днес за първи път застана пред камера.

„Взел съм решение това вещество да бъде извозено. Преговаря се с две фирми”, обяви Попов.

Кметът на Враца Калин Каменов заяви, че най-после ще има решение на проблема.

„Аз като кмет настоявам серовъглеродът да бъде транспортиран от Враца в място, където може да бъде съхраняван или употребявам за химическа промишленост”, заяви Каменов.

Докато това стане, серовъглеродът се съхранява в резервоари, потопени във вода. Според експерти от екоинспекцията, за да им бъде направена проверка, те трябва да бъдат изкарани от водния басейн, но ако са спукани, серовъглеродът може да взаимодейства с въздуха и да стане експлозия.

Заради неизпълнение на предписанията на екоинспекцията за безопасното съхранение на серовъглерода е наложена глоба на фирмата в размер на 20 000 лева. Собственикът заяви, че няма да обжалва.