Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски изрази готовност за разследване на случая с пребития българин в Охрид. Това стана ясно след проведения телефонен разговор между премиера Гълъб Донев и колегата му Димитър Ковачевски. 

Късно снощи трима души пребиха секретаря на Българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков. 23-годишният ни сънародник ще бъде транспортиран със "Спартан" в България по спешност, а след това ще бъде настанен във ВМА. Той е с множество наранявания. Българинът е бил нападнат пред заведение, в което е бил с приятелката си.

Донев осъди побоя срещу Пендиков. В разговора си с Ковачевски българският премиер е определил нападението като напълно неприемливо, опасно криминално деяние, извършено срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание. 

Донев поиска от страна на местните власти незабавно да бъдат предприети всички необходими мерки за защита на българите в страната срещу подобни престъпления от омраза.

Заедно с това министър-председателят Гълъб Донев поиска съдействие при организацията по транспортирането на Християн Пендиков за лечение в България.