По време на коледните и новогодишните празници на територията на цялата страна са извършени повече от 5800 проверки на тържища, пазари и търговски обекти с цел установяване на нерегламентирана търговия с пиротехнически изделия и неправомерната им употреба.

Това информира на брифинг инспектор Иван Игнатов от сектор „Контрол над общоопасните средства“ в Главна дирекция „Национална полиция“.

Изготвени са 676 полицейски разпореждания, 1839 полицейски предупреждения и 329 уведомителни писма.

От проверките са констатирани 16 нарушения, 7 от които са за нерегламентирана дейност и 9 за неправомерна употреба. Съставени са 12 акта за административни нарушения, 5 от които за нерегламентирана дейност и 7 за неправомерна употреба.

Спрямо миналата година по-малко са нарушенията при нерегламентираната търговия, уточни инспектор Игнатов.  Образувани са две досъдебни производства. Иззети са 397 пиротехнически изделия.

Констатирани са 13 произшествия с пиротехника. Едното е на 30 декември, а останалите - в новогодишната нощ. При всички тях има хора с наранявания, няма смъртни случаи. Пострадалите са минали през лечебни заведения. Няма хоспитализирани в болниците.