Вече 40 дни жълтите павета са част от пешеходното пространство в столицата заради блокадите и палатковите лагери. Някои от минувачите дори предложиха част от участъка да остане за пешеходците и след протеста.

Снимка: btvnovinite.bg

Вече повече от месец автомобили от „Орлов мост“ към бул. „Цариградско шосе“ не се движат. Въпреки че официално е пътно трасе, 40 дни основният булевард в София е неофициално пешеходна зона. 

Към днешна дата от там минават десетки майки с колички, велосипедисти, скейтбордисти, които определят мястото като по-спокойно, а въздуха като по-чист заради липсващите автомобили.

Снимка: btvnovinite.bg

Пространството около жълтите павета да остане пешеходна зона целогодишно, тъй като така се решава още един проблем - този със замърсяването на въздуха - за това се обявяват част от столичани.

Снимка: btvnovinite.bg

Дали в действителност въздухът в участъка е по-чист, от общината не могат да кажат, защото измервателна станция в района няма. Но признават, че е възможно.

Заради блокадата обаче голяма част от трафика се отбива през други райони на града. Според граждани освобождаването на едно място от автомобили и по-чист въздух означава замърсяване и по-лош въздух на друго.

Снимка: btvnovinite.bg

Целодневните задръствания са обичайна гледка и около Телевизионната кула – една от алтернативите на вече „пешеходното“ „Цариградско шосе“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!