Днес напрежението заради водната криза в Перник ескалира. Четирима души бяха арестувани след сблъсъци с полицията на антиправителствен протест пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Снимка: БГНЕС


Демонстранти опитаха да нахлуят в сградата, като пробият полицейския кордон.  В отговор срещу тях беше използван лютив спрей. Над 40 души бяха обгазени, пострадаха и двама служители на реда.

„Eдин от господата ми нанесе удар с тръба в дясната част на ребрата. Нито сме ги провокирали, нито нищо, това не е нормално!”, заяви един от пострадалите полицаи.

Протестът беше организиран от партия „Възраждане“. Първоначално демонстрацията започна спокойно, но стигна до ескалация на напрежението.

Протестиращите настояха за оставка на кабинета заради водната криза в Перник. Поискаха да влязат в сградата, но полицията ги спря и използва лютив спрей. При сблъсъците вратата на министерството беше счупена. Недоволните блокираха и централния, и служебния вход на сградата.

Снимка: БГНЕС

 

По думи на очевидци до напрежението се стига, защото никой от ведомството не е пожелал да разговаря с протестиращите. 

„Напръскаха ме със спрей, получих и удар в главата. Ние не сме бутали никой, не сме искали агресия, просто се качихме на стълбите“, каза един от пострадалите протестиращи Радослав Иванов.

Шестима от обгазените са закарани в болница. От МВР заявиха, че се е стигнало до употребата на помощни средства, за да се неутрализират агресивните нарушители на обществения ред, а лютивият спрей е сред най-щадящите средства.

Лекарите потвърдиха, че няма опасност за здравето на пострадалите. Употребата на лютив спрей води до изгаряне до втора степен.

Снимка: БГНЕС

След сблъсъците протестът се пренесе пред Министерския съвет. Прокуратурата образува досъдебно производство за агресия срещу полицаи след днешните сблъсъци.

Властите са категорични, че ще предприемат всички възможни мерки, за да не стига до нарушения на реда и насилие.