Българи от Босилеград настояха за отваряне на границата ни край Кюстендил. Вече четвърти месец най-близкият за тях граничен пункт "Олтоманци" е отворен само за учащи и работещи в България. Протестът им беше чут от Министерството на здравеопазването и искането има беше удовлетворено.

Само на няколко километра от пункта се намира Босилеград. В тази част на Сърбия живеят около 5000 българи. В знак на протест част от тях днес дойдоха на браздата.

Снимка: btvnovinite.bg

„Просто искаме това КПП да се отвори за свободно влизане в България за хора с българско гражданство, със сръбско гражданство, с временно и постоянно пребиваване“, казва жителят на Босилеград Иван Николов.

„Това е античовешко, антидемократично, антиевропейско. От всека гледна точка е анти. Ние, българското малцинство, по исторически причини сме отсечени от България и сега България ни пак наказва да не можем да се срещнем с роднини, с приятели“, допълва неговият съгражданин Радко Стоянчов.

Снимка: btvnovinite.bg

От края на януари със заповед на българските здравни власти през пункта край Кюстендил могат да минават само работещите и учащите в България. Другите трябва пътуват още 300 км до Калотина. 

Затова българите от Западните покрайнини  са поискали помощ от всички български институции. По-късно Министерството на здравеопазването издаде актуализирана заповед и пунктът е отворен за всички.