Все още няма яснота кога предсрочно освободеният Полфрийман ще напусне страната и ще отпътува за Австралия. Това съобщи за bTV неговият адвокат Калин Ангелов.

Осъденият за убийство Джок Полфрийман има право на втори шанс. Това заяви пък по-рано днес пастор Иводор Ковачев - един от хората, които редовно са общували в затвора с австралиеца през последните години.

По думите му Полфрийман ясно осъзнава какво се е случило и това тежи на съвестта му, защото не искал да го направи.

Австралиецът остава в Дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци, където очаква да му издадат валидни лични документи.

Междувременно австралийски медии също отразиха освобождаването му, като акцентираха, че мярката на българския апелативен съд е била изненадваща.

Човекът, който е разговарял най-често с Полфриймaн в затвора, разкри, че австралиецът не отрича това, което е направил, но казва, че не е искал да извърши убийство. 

"Той самият има право на втори  шанс, ясно съзнава какво се е случило и не е искал да го направи, иска да направи повече добро, за да покрие злото, което е извършил”, каза пасторът Иводор Ковачев, капелан на Софийския затвор.

Преди 4 години Полфриймaн даде интервю за bTV, в което настояваше, че е несправедливо осъден.

Тогава на въпроса дали чувства вина той отговаря:

“Аз съм оцелявaщ. Ти представяш ли си 15 души да те бият с камъни за 10 минути. Те бяха 15 срещу мен. Възможно ли е човек, който е осъден несправедливо, да се чувства виновен?! Присъдата е дадена от най-корумпираната съдебна система в света. 70% от българите нямат доверие на съдебната система”, коментира тогава Полфрийман.

Мислиш ли за деня, в който тия врати ще се отворят и ти ще си свободен? Аз съм свободен?

„Искам да си представя тая част от живота ми, че съм направил разликата, че съм променил живота на хората за добро и за себе си”, заяви още той.

От вчера австралийски медии отразяват предсрочното освобождаване на Полфрийман. В свой репортаж телевизия „9 нюз” отбелязва, че мярката на българския апелативен съд е била изненадваща.

Негов приятел, посетил Полфрийман през 2013-а, в репортажа споделя за: "ужасяващи" условия в българските затвори.

Полфрийман получи присъда от 20 години, след като през 2007-а намушка смъртоносно с нож 20-годишния студент Андрей Монов, след спречкване в центъра на София. Сега австралиецът излиза на свобода шест години предсрочно.