Осъденият за убийство Джок Полфрийман напусна Софийския затвор. Днес съдът публикува всички мотиви, с които го освобождава предсрочно.

Снимка: btvnovinite.bg

- Има доказателства за неговото поправяне

- Предсрочното освобождаване е възможно с изключение на доживотните присъди

- Условно – при ново престъпление, се връща в затвора

Снимка: btvnovinite.bg

По делото за предсрочно-условно освобождаване на австралиеца спорно е било единствено дали осъденият е дал доказателства за своето поправяне. Съдът е приел, че такива има:

„Условно предсрочно освобождаване може да се постанови по отношение на осъден за всяко престъпление, независимо от неговата тежест и вид (с изключение на доживотен затвори и доживотен без замяна)”, се казва в мотивите на магистратите.

Условното наказание означава, че ако осъденият извърши макар и едно ново престъпление – ще влезе отново в затвора.

Междувременно заради високия обществен интерес съдебният състав, взел решението, изпрати становище до медиите. В него магистратите сочат, че има доказателства за неговото поправяне, както и че предсрочното освобождаване е възможно с изключение на доживотните присъди. Обяснения дадоха и в Министерство на правосъдието, което отговаря за затворите.

Преди 12 години австралиецът намушка смъртоносно с нож 20-годишния студент Андрей Монов, след спречкване в центъра на София. За престъплението Полфрийман получи присъда от 20 години. Сега излиза на свобода шест години предсрочно.

Снимка: btvnovinite.bgОт няколко часа Джок Полфрийман е извън територията на затвора, но на практика той не е на свобода. Той беше предаден на дирекция „Миграция” и доведен в Дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци.

Причината е, че Полфрийман няма валидни документи за самоличност. В Бусманци той ще трябва да изчака да му бъдат издадени. На излизане от затвора Полфрийман благодари на зам.-началника на затвора Десислав Трайков. Не стана ясно защо. 

Снимка: btvnovinite.bg

Защитникът на осъдения за убийство обясни, че няма представа колко време ще отнеме издаването на документите и дали австралиецът ще се върне в родината си. Но вече имал предложения за работа.

Близките на убития през 2007 г. студент Андрей Монов още снощи  заявиха, че: „Тези, които са взели решение за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, дължат коментар и обяснение пред цяла България.

Снимка: btvnovinite.bg

Случаят у нас следят и журналисти от австралийска телевизия, които пристигнаха днес в София.