Близо 5 години след наводнението в Аспарухово, Районният съд във Варна осъди морската община за това, че не е изпълнила задължения си за поддръжка на дерето-убиец.

Местната управа трябва да изплати обезщетение на собственичка на разрушена от пороя къща, в която смъртта си намериха 8 души.

На 19 юни 2014 г. приливната вълна помита къщата на Жана Шопова. „Като дойде водата, ние всички се развикахме, аз започнах да се задушавам, нищо не помня, Като падна секцията на главата ми, после се намирах зад 1 трансформатор, по едни гащи само”, спомня си Жана Шопова, ищец по делото.

Снимка: Ладислав Цветков

Стихията разрушава дома на Жана и убива осемте души вътре, сред които е единствената ѝ дъщеря и двете ѝ внучета. 


Районният съд осъди общината да ѝ изплати близо 24 хил. лв.

„Не са пари, моето цялото семейство отиде, цялото семейство. Аз може ли да ги изравнявам с 24 хил. лв, не мога да ги изравнявам”, коментира Жана.

Снимка: Ладислав Цветков

Наказателното дело за смъртта на тринайсетте жертви беше прекратено поради липса на доказателства за извършено престъпление и „екстремността на природното събитие”. Затова пострадалите могат да водят само граждански дела за обезщетения.

В решението на съда се посочва, че дерето е било обрасло с растителност, не е било почистено и на много места – застроено, което е намалило водопропускливостта му. 

„Тя е собственик на това дере, по което е дошла приливната вълна и е станала причина за погиването на имота и като собственик, общината е била длъжна да бъде добър стопанин за имота си”, заяви Недка Панайотова, адвокат.

Община Варна отказа коментар, защото обжалва решението.