Три години след водното бедствие в Аспарухово, отнело живота на 13 души, все още няма виновни. Днес обаче Окръжната прокуратура във Варна обяви причините за наводнението.

Водното бедствие е предизвикано от природен феномен, проявил се в резултат на съчетание от климатични и ландшафтни фактори, както и от  човешко действие. Това е заключението на експертизата от 300 страници.

Стотици наводнени къщи, улици под тонове кал. Така изглеждаше Аспарухово на 19 юни 2014 г., когато през квартала преминава двуметрова вълна с обем 2,5 млн. кубика.

Три години по-късно бедствието вече е само в спомените на хората.

Според експертизата вълната, погълнала Аспарухово, се е формирала заради огромното количество паднал дъжд и свлачища, образувани в двете дерета. Обезлесяването на района не било причина за потопа.

"Дори и при правилно оразмеряване на двете дерета, експертите са категорични, че те не могат да бъдат ефективни за заустване на огромната водна маса", заяви Владимир Чавдаров, окръжен прокурор.

Хората в Аспарухово приеха с насмешка твърденията. Те не вярват, че ще има справедливост.

Според експертите незаконното строителство в района на едното от деретата е основен фактор за човешките жертви и огромните щети.

Те се дължали и на недостатъчната осведоменост на жителите на квартала за опасността от наводнение.

 "Жертвите и материалните щети щяха да са значително по-малки, ако тези жилищни сгради не са били изградени в коритото на дерето", каза Владимир Чавдаров.

В същото време обаче, експертите твърдят, че точно тези незаконни сгради са поели ударната вълна и по ирония на съдбата са предотвратили още по-големи щети.

Две постройки, снижаващи проводимостта на дерето, имало и на територията на военното поделение над квартала.

Дали ще бъдат повдигнати обвинения на някого все още не е ясно. Екипът от прокурори ще реши това след като се запознае със събраните доказателства.