6-годишното дете, което беше в критично състояние и бе транспортирано със самолет „Спартан“ от Бургас до София на 21 февруари, се възстановява в „Пирогов“.

Служебните министри на здравеопазването и на вътрешните работи – д-р Асен Меджидиев и Иван Демерджиев, го посетиха в болницата.

В момента детето е в добро общо състояние, с добри показатели и възстановени жизнени функции. Предстои му възстановителна рехабилитация с оглед дългия престой в реанимацията на „Пирогов“.

„Такива моменти осмислят живота ни. Радвам се, че развръзката в този случай е положителна, че с общи усилия на колегите лекари от двете болници и спешна помощ и на институциите успяхме да спасим един живот“, посочи министър Меджидиев.

„Това е поредното чудо, което осмисля не само един мандат на служебен министър, а целият живот на един човек. Нямам думи, за да изразя благодарността си към лекарите, които я спасиха“, заяви от своя страна Демерджиев.

На 21 февруари дете на 6 години в критично състояние, с остра вирусна инфекция (грип А, преболедувало скарлатина) и съпътстващи усложнения, беше транспортирано със самолет „Спартан“ от Бургас до София.

Реанимационен екип на „Пирогов“ извърши консултация на детето в УМБАЛ-Бургас и след оценка на клиничното му състояние то беше транспортирано до София и приведено в Клиниката по детска анестезиология и интензивно лечение на „Пирогов“.

На място в „Пирогов“ двамата министри разговаряха с родителите на 6-годишното дете, които изразиха своята благодарност за оказаната помощ.